Χαρτιά Περράκης

Ιστορία

Μετράμε σχεδόν ενάμιση αιώνα ιστορίας στο χαρτί. Τέσσερις γενιές Περράκη, όλες συνδεδεμένες με το παλιότερο υλικό του κόσμου. Σε αυτό που ο άνθρωπος έγραψε σκέψεις και άφησε πάνω του ανεξίτηλα ίχνη πολιτισμού.

Ιστορία

Αθήνα 1887. Ο Κωστής Περράκης ιδρύει τη χαρτοποιία Ερμής. Την τεχνογνωσία την παίρνει από Γάλλους χαρτοποιούς και κατασκευάζει χαρτί από το φυτό Alfa, το οποίο συλλέγει από τις όχθες της Κωπαΐδας. Όμως, μια καταστροφική πυρκαγιά  παράλληλα με την υπεκφυγή της ασφαλιστικής εταιρίας, οδηγεί το εργοστάσιο χαρτοποιίας σε κατάσχεση. Τότε είναι που ο πρωτοπόρος Κωστής Περράκης, αποφασίζει να εισάγει χαρτί από την Ευρώπη. Ταξιδεύει σε πολλές χώρες και δημιουργεί διεθνείς φιλίες και συνεργασίες , για να φέρει στην Ελλάδα την paper league. Κάποιες από αυτές τις συνεργασίες  κρατάνε μέχρι και σήμερα και αυτό μας γεμίζει περηφάνια. 

1907. Ο Κωστής Περράκης φέρνει τα πρώτα υδατογραφημένα χαρτιά για Δημόσιες Υπηρεσίες και χαρτονομίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα στα έντυπα ασφαλείας.

1940. Ο Ιωάννης Περράκης, γιος του Κωστή, ενώ έχει αναλάβει και έχει εξελίξει με επιτυχία την επιχείρηση, κάνει παύση εργασιών λόγω του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτή τη απόφαση ήταν για να μην χρησιμοποιήσουν οι κατακτητές την αποθηκευμένη ποσότητα χαρτιού, για έντυπα προπαγάνδας.

1957. Η επόμενη γενιά, Κώστας και Νίκος Περράκης, παίρνουν μία πρωτοποριακή για την εποχή απόφαση και στρέφονται προς τα ειδικά χαρτιά. Εκείνα που δεν μεταφέρουν απλά μια πληροφορία, αλλά εκφράζουν χαρακτήρα, ξεχωρίζουν, εμπνέουν.

1999. Αναλαμβάνει η Αριάδνη Περράκη. Συνεργάζεται με προμηθευτές από όλο τον κόσμο και εισάγει χαρτιά τελευταίας τεχνολογίας που μεταφέρουν πολιτισμό, εμπνέουν πάθος, εκφράζουν ιδέες και προσθέτουν αξία στο τελικό προϊόν. Εισάγει χαρτιά από την Ιαπωνία που μεταφέρουν συναίσθημα και ταξιδεύουν τις αισθήσεις, χαρτιά από τη Γερμανία που επικεντρώνονται στην τεχνολογία και την καινοτομία και χαρτιά από την Ιταλία που διακρίνονται για την κομψότητά στους. Επίσης, εισάγει χαρτιά από το Ηνωμένο Βασίλειο που φέρουν μεγάλη ιστορία στην παραγωγή και στην καινοτομία ειδικών χαρτιών, καθώς και χαρτιά από τη Σουηδία τα οποία φημίζονται για τη φιλικότητά τους στο περιβάλλον.

 

Ως συνδετικός κρίκος διαφορετικών φιλοσοφιών, τα Χαρτιά Περράκης γίνονται αυτό που είναι σήμερα. Πόλος έλξης, έμπνευσης και δημιουργικότητας για νέους σχεδιαστές, επαγγελματίες και ανθρώπους που αγαπούν το χαρτί.