Χαρτιά Περράκης

Χαρτί & Γνώση

Eίμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε τη γνώση μας για το χαρτί. Μέσα από γενικές πληροφορίες, τεχνική ορολογία και μεθόδους εκτύπωσης, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε το κατάλληλο για το δικό σας project.

 

 

Χαρτί & Γνώση

Από τι αποτελούνται οι ίνες του χαρτιού; 

Οι ίνες του χαρτιού συνήθως αποτελούνται από πολτό που προέρχεται από μαλακά ή σκληρά ξύλα. Μαλακά ξύλα είναι τα ελατοειδή και τα πευκοειδή. Σκληρά ξύλα είναι η Λεύκα, η Σημύδα και η Οξιά. Υπάρχουν και χαρτιά που παράγονται από βαμβάκι ή και προϊόντα ανακύκλωσης.

 

Από πού προέρχονται τα ξύλα;

Ο πολτός των ξύλων προέρχεται από πιστοποιημένα κατά FSC δάση ή από ανακύκλωση αποβλήτων. Ο οργανισμός FSC διασφαλίζει την εκμετάλλευση των δασών με βιώσιμο τρόπο. Οι προμηθευτές και εμείς, διαθέτουμε πιστοποίηση FSC.

 

Τι είναι η κατεύθυνση των ινών;

Η κατεύθυνση των ινών ή αλλιώς τα νερά του χαρτιού, είναι η θέση των ινών κατά την παραγωγή του χαρτιού όταν ακόμη αυτό είναι σε υγρή κατάσταση. Στο χαρτί με μικρές ίνες (short G), οι ίνες βρίσκονται στη μικρή πλευρά του χαρτιού. Στο χαρτί με μεγάλες ίνες ( long G ), οι ίνες βρίσκονται στη μεγάλη πλευρά του χαρτιού.

 

Ποιο ρόλο παίζει η κατεύθυνση των ινών;

Η κατεύθυνση των ινών έχει μεγάλη σημασία για δύο λόγους.

Πρώτον, σε βιβλίο που αποτελείται από αναδιπλούμενα τυπογραφικά, τα νερά του χαρτιού πρέπει να είναι παράλληλα με το δίπλωμα - άνοιγμα του βιβλίου.

Ανομοιότητες στα νερά του χαρτιού προκαλούν ανομοιομορφίες στις ανοιχτές πλευρές του βιβλίου μετά την τελική τριτομία.

Δεύτερον, κατά την βιβλιοδεσία ενός βιβλίου οι ίνες του χαρτιού συστέλλονται και διαστέλλονται από την κόλλα και την υγρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Κατά την διαδικασία της βιβλιοδεσίας θα πρέπει τα νερά να είναι παράλληλα με τη ράχη, ώστε το άνοιγμα του βιβλίου να είναι σωστό και ευχάριστο.

 

Ποιες είναι οι στάνταρ διαστάσεις των χαρτιών;

Συνήθως τα χαρτιά μας είναι σε φύλλα διαστάσεων 72x102 cm, 70x100 cm, 64x90 cm, 43x61 cm, 64x97 cm, και 45x64 cm. Είναι διαστάσεις που προορίζονται για εμπορικές εκτυπώσεις. Οι διαστάσεις των χαρτιών διεθνώς, προσδιορίζονται από το ISO 216 και αναφέρονται παρακάτω.

 

43x61 cm, 45x64 cm, 64x90 cm,  64x97 cm,  , 70x100 cm και 72x102 cm.

 

Σειρά A

∆ιαστάσεις σε mm

Α0

841 × 1189

Α0+

914 × 1292

Α1

594 × 841

Α1+

609 × 914

Α2

420 × 594

Α3

297 × 420

Α3+

329 × 483

Α4

210 × 297

Α5

148 × 210

Α6

105 × 148

Α7

74 × 105

Α8

52 × 74

Α9

37 × 52

Α10

26 × 37

 

Σειρά B

∆ιαστάσεις σε mm

B0

1000 × 1414

B0+

1118 × 1580

B1

707 × 1000

B2

500 × 707

B3

353 × 500

B4

250 × 353

B5

176 × 250

B6

125 × 176

B7

88 × 125

B8

62 × 88

B9

44 × 62

B10

31 × 44

 

C0

917 × 1297

C1

648 × 917

C2

458 × 648

C3

324 × 458

C4

229 × 324

C5

162 × 229

C6

114 × 162

C7

81 × 114

C8

57 × 81

C9

40 × 57

C10

28 × 40

 

 

Xαρτιά Περράκης
Xαρτιά Περράκης

Πώς θα βρείτε το κατάλληλο χαρτί για το project σας;

Αν σχεδιάζετε για παράδειγμα για ένα brand που έχει στην ταυτότητα του ένα συγκεκριμένο χρώμα, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα χρωματιστό χαρτί στη μάζα του και όχι να τυπώσετε το χρώμα. Αν επιθυμείτε να κάνετε εκτύπωση με ζωηρά χρώματα και πλούσια μαύρα, ένα επιχρισμένο χαρτί είναι το κατάλληλο. Αν θέλετε το χαρτί σας να έχει αδιαφάνεια, ένα χαρτί με πυκνή σύσταση εμποδίζει τη διαφάνεια από τη μια σελίδα στην άλλη, συνεπώς η επιλογή ενός λεπτότερου χαρτιού, είναι εφικτή και θα έχει οικονομικό όφελος. Τα χαρτιά χωρίς επίχριση μπορούν να δώσουν όμορφα αποτελέσματα στην εκτύπωση. Είναι ευχάριστα στην αφή και χαρίζουν ατμόσφαιρα στην αναπαραγωγή του χρώματος. Θα χαρούμε να σας δώσουμε πληροφορίες για πιθανές εφαρμογές και εκτυπωτική συμπεριφορά.

 

Τι σημαίνει βάρος (GSM) του χαρτιού;

Με γραμμάρια μετράμε το βάρος του χαρτιού που ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη διάσταση ενός τετραγωνικού μέτρου. Συνήθως, όταν το βάρος (GSM) είναι μεγαλύτερο, τότε το χαρτί είναι πιο βαρύ και πιο παχύ. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα.

 

Διαφέρει το πάχος από το βάρος του χαρτιού;

Το πάχος του χαρτιού αναφέρεται στον όγκο του, αλλά συχνά γίνεται παρανόηση.

Δηλαδή, δύο χαρτιά 300 γραμμαρίων μπορεί να έχουν διαφορετικό όγκο. Το ένα να έχει αέρα και να είναι αφράτο, ενώ το άλλο να έχει τις ίνες του πιεσμένες μεταξύ τους. Στα δυο αυτά χαρτιά ίδιου βάρους, η αίσθηση είναι εντελώς διαφορετική καθώς το ένα φαίνεται λεπτότερο από το άλλο.

 

Γιατί η αδιαφάνεια του χαρτιού έχει σημασία;

Η αδιαφάνεια, είναι η ιδιότητα που περιγράφει πόσο πολύ φως διαπερνά ένα χαρτί. Όταν το χαρτί έχει υψηλό δείκτη αδιαφάνειας δεν επιτρέπει στο φως να περάσει από την επιφάνεια του. Το όφελος στην περίπτωση αυτή, είναι πως όταν το χαρτί τυπωθεί, δε θα φεγγίζει από τη μια σελίδα στην άλλη.

 

Τι είναι η λιγνίνη;

Η λιγνίνη είναι συστατικό το οποίο βρίσκεται στο ξύλο. Έχει μορφή φυσικής κόλλας και συνδέει τις ίνες σελουλόζας μεταξύ τους. Συνήθως αφαιρείται από τον πολτό. Αν παραμείνει, το χαρτί ξεθωριάζει και κιτρινίζει εύκολα. Για παράδειγμα, το χαρτί εφημερίδας περιέχει λιγνίνη.

 

Πού χρησιμεύουν τα χαρτιά άνευ οξέων;

Χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση υλικών όπως υφάσματα, φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής που έχουν όξινο περιεχόμενο. Τα χαρτιά άνευ οξέων, βοηθούν αυτά τα υλικά να αντέξουν στο χρόνο και τη φθορά.

 

Τι σημαίνει αντοχή στο φως ;

Είναι η ιδιότητα του χαρτιού που μετράει το κατά πόσο το χαρτί διατηρεί το χρώμα του, τη φωτεινότητα του και τη λευκότητα του, όταν αυτό εκτεθεί στο φως.

Κάθε χαρτί συμπεριφέρεται διαφορετικά. Όσο πιο μικρός είναι ο δείκτης αντοχής, τόσο πιο εύκολα αλλοιώνεται το χαρτί. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης, τόσο το καλύτερο.

 

Τι είναι πολτός προερχόμενος από αστικά απόβλητα (PCW);

Είναι ίνες από χαρτιά που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από το ευρύ κοινό και μετά ανακυκλώθηκαν. Το ποσοστό ποικίλλει και αναγράφεται πάντα.

 

Τι είναι πολτός προερχόμενος από βιομηχανικά απόβλητα (PIW);

Είναι ίνες που ανακτώνται μετά την διαδικασία παραγωγής χαρτιού μέσα στη χαρτοποιία και υπολείμματα από μετατροπές του χαρτιού. Αυτό το υλικό δεν έχει χρησιμοποιηθεί από καταναλωτή. Με την επαναχρησιμοποίηση των ινών παρακάμπτουμε τη διαδικασία της χωματερής και της καύσης.

 

Τι σημαίνει Ελεύθερο βασικού χλωρίου (ECF);

Είναι όταν η λεύκανση του πολτού γίνεται με διοξείδιο του χλωρίου, σε αντίθεση με άλλες επιβλαβείς για το περιβάλλον μεθόδους.

 

Τι σημαίνει Ελεύθερο χλωρίου (TCF);

Είναι όταν η λεύκανση του πολτού δεν προέρχεται από λεύκανση διοξειδίου του χλωρίου.

 

Τι είναι οι ανομοιόμορφες άκρες;

Είναι οι άκρες του φύλλου (1-2 χιλιοστά) περιμετρικά, που διαφέρουν από τη συνολική επιφάνεια σε υφή, λειότητα και κατάληξη. Πριν την αυτοματοποίηση της κοπής, αυτό ήταν κάτι το αναπόφευκτο. Σήμερα πλέον, σε ιδιαίτερα χαρτιά, αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται επί τούτου. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι μία μορφή νεροβολής και έχει να κάνει με τη χρήση νερού σε υψηλή πίεση.

 

Τι κάνει η μηχανή παραγωγής χάρτου Fourdrinier;

Παράγει όλα τα εμπορικά χαρτιά σε μεγάλα ρολά τα οποία κόβονται σε φύλλα. Έχει 4 στάδια παραγωγής. Την υγρή φάση, την πρέσα υγρού χαρτιού, τα στεγνωτήρια και την πίεση. Με απλά λόγια, αφαιρείται το 99% του πολτού από το νερό και μένει το χαρτί.

Τι είναι χαρτί  laid;

Στην προ βιομηχανοποιημένη περίοδο παραγωγής χαρτιού, χρησιμοποιούσαν κάποιο συρμάτινο επίπεδο κόσκινο, για να κατασκευάσουν φύλλο χαρτί με το γραμμωτό (laid) μοτίβο. Η μορφή της επιφάνειας αυτού του πλαισίου, αποτυπωνόταν πάνω στο χαρτί την ώρα που ήταν ακόμα νωπό και μαλακό. Στη σύγχρονη χαρτοποιία, χρησιμοποιούνται κύλινδροι για να μιμηθούν το γραμμωτό μοτίβο του παραδοσιακού αυτού χαρτιού.

 

Τι είναι κύλινδρος υδατογράφησης;

Είναι ένας μεταλλικός κύλινδρος, ο οποίος έχει επενδυθεί με μεταλλικό συρμάτινο πλέγμα που έχει το αποτύπωμα του θέματος της υδατογράφησης. Στη συνέχεια, εμβαπτίζεται στο χαρτί όταν αυτό είναι ακόμη υγρό. Αυτή η διαδικασία, προκαλεί ανακατανομή των ινών με αποτέλεσμα το χαρτί να γίνεται αραιό και να “διαβάζεται” όταν το κοιτάμε στο φως.

 

Τι σημαίνει εκτυπωτική επίστρωση Sapphire;

Είναι η επεξεργασία που βοηθά το χαρτί να βελτιώσει το εκτυπωτικό αποτέλεσμα σε ψηφιακή εκτυπωτική μηχανή HP Indigo, επιτρέποντας στο μελάνι να προσκολληθεί καλύτερα στο χαρτί.

 

Πώς αποφασίζω ποια μέθοδο εκτύπωσης θα επιλέξω;

Υπάρχουν πολλές επιλογές εκτύπωσης. Επιλέγουμε offset όταν έχουμε χιλιάδες αντίτυπα. Ψηφιακή εκτύπωση επιλέγουμε όταν θέλουμε να τυπώσουμε μικρές ποσότητες, με δυνατότητα προσωποποιημένων στοιχείων. Συνήθως, το οικονομικό budget καθορίζει την επιλογή. Επίσης, συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

 

Ποια είναι η διαφορά της εκτυπωτικής μεθόδου offset και της ψηφιακής εκτύπωσης;

Η εκτύπωση  offset, μεταφέρει τα εκτυπωτικά δεδομένα σε κύλινδρο από καουτσούκ, μέσω προευαισθητοποιημένων εκτυπωτικών πλακών αλουμινίου. Έπειτα, αυτά τα δεδομένα μεταφέρονται στο χαρτί. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται offset γιατί το μελάνι δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το χαρτί. Οι εκτυπωτικές μηχανές offset, λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά και αποτελούν την καλύτερη επιλογή για μεγάλες ποσότητες εντύπων. 

Στην ψηφιακή εκτύπωση από την άλλη, δε χρησιμοποιούνται πλάκες, αλλά μηχανισμοί τύπου toner. Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλων μηχανών, χρησιμοποιείται υγρό μελάνι.

Η ψηφιακή εκτύπωση είναι ιδανική για μικρές ποσότητες, ακόμη και για ένα αντίτυπο. Επίσης, δίνει την δυνατότητα προσωποποιημένων εντύπων. 

 

Τι είναι εσώφυλλα;

Η πρώτη και η τελευταία σελίδα του εσωτερικού ενός βιβλίου. 

 

Τι είναι το μοκάπ;

Είναι το δείγμα που χρησιμοποιούν οι τυπογράφοι και οι σχεδιαστές, για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της εκτυπωτικής εργασίας, πριν αυτή μπει στη διαδικασία  ολοκλήρωσης. Το μοκάπ είναι ένα ακριβές αντίγραφο που απεικονίζει συνολικά την εργασία. Είναι χρήσιμο για τον υπολογισμό των διαστάσεων, των βαρών και της τελικής μορφής.

 

Τι είναι μεταξοτυπία;

Είναι μία εκτυπωτική τεχνική στην οποία χρησιμοποιείται ένα διάτρητο τελάρο, στο οποίο τεντώνεται μια γάζα. Τα μέρη του, παραμένουν διαπερατά στα σημεία του θέματος και καλύπτονται εκείνα που δε θα υποδεχθούν μελάνι. Το μελάνι πιέζεται με σπάτουλα στη γάζα και διαπερνά τα κενά σημεία. Σε κάθε πέρασμα τυπώνεται ένα χρώμα. Όταν θέλουμε περισσότερα χρώματα κάνουμε περισσότερα περάσματα.

 

Ποια είναι η διαφορά του ανάγλυφου και του εσώγλυφου;

Το ανάγλυφο ανυψώνει την επιφάνεια του χαρτιού ενώ το αρνητικό εσώγλυφο βυθίζει την επιφάνεια. Και στις δυο περιπτώσεις ενδέχεται το χαρτί να επηρεάζεται στην πίσω όψη, να εξέχει ή το αντίστροφο.

 

Τι είναι ανάγλυφο ή γκοφρέ χαρτί χωρίς μελάνι;

Καθώς το χαρτί πιέζεται ανάμεσα σε αρσενικό και θηλυκό καλούπι, το θέμα αποκτά τρισδιάστατη όψη. Το ανάγλυφο που δημιουργείται, είναι ορατό και στις δύο όψεις του χαρτιού.

 

Τι είναι η θερμοτυπία;

Η θερμοτυπία εφαρμόζεται μέσω ενός μεταλλικού κλισέ. Το μεταλλικό κλισέ, όταν θερμαίνεται μέσω της πίεσης που ασκείται προς το χαρτί, αποτυπώνει μόνο την εικόνα του κλισέ, δημιουργώντας ένα μεταλλικό εφέ.

 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην μορφοκοπή και το χαρακτικό;

Χαρακτικό είναι η χάραξη του χαρτιού χωρίς να αποκοπεί το υπόστρωμα. Στη μορφοκοπή έχουμε ολική αποκοπή του φύλλου, με χρήση καλουπιών ή εφαρμογή laser.

 

Τι είναι η λιθογραφία;

Στη λιθογραφία, οι χαράκτες χάραζαν πάνω σε ειδικές πλάκες την εικόνα και έστρωναν μελάνι εκεί που είχε γίνει η χάραξη. Έπειτα, με μεγάλη πίεση, γινόταν η αποτύπωση στο χαρτί. Η λιθογραφία σήμερα, εφαρμόζεται κυρίως για καλλιτεχνική χρήση.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και με μεγάλη αντοχή στον χρόνο.

 

 

 

Δειγματολόγιο

Το δειγματολόγιο Τα Χάρτινα, είναι η πρώτη ύλη που θα υλοποιήσει τις ιδέες.

Είναι η βάση που θα στηρίξει τη δημιουργικότητα, θα εκφράσει την κάθε επιθυμία, θα καλύψει την ανάγκη.

Paper Possibilities
Paper Journey
News
Smart Box Packaging
Smart Box Packaging